Waarom deze lasagna anders is dan alle andere

Waar ge normaal gezien met gehakt, tomaten en zware bechamel werkt, gaan we hier voor puur groentenwerk: flinterdunne plakjes butternut, gegrilde aubergine, verse spinazie en een romige saus op basis van vegan room. De groentebouillon maakt alles zó smaakvol dat ge zelfs geen extra kruiden meer nodig hebt.

Als ge 2 generaties terug gaat, dan gaan uw zia's en nonna's nooit vegan en veggie serveren. Maar die vrouwen die tuinierden, die deden de was met de hand, die gingen te voet naar het centrum. Die hadden voldoende beweging. De moderne vrouw tokkelt achter een bureau, komt 's avonds thuis na een lange werkdag, huis gekuist door de poetsvrouw, die heeft haar beweging van de dag nog niet gehad.  Dus die moet naar haar calorieën kijken. Hoe kan ik nog steeds genieten van een soulfoodmaaltijd maar met minder vetten? Awel hier is mijn creatie op een zondagnamiddag nadat Marc naar de markt ging. Toen we in Gent woonden, mealprepte ik op zondag. Dan maakte ik verschillende gerechtjes zodat ik door de week sneller kon grijpen naar gerechten die beter zijn voor mijn lijf. En dit gerecht maakte ik uiteindelijk regelmatig tijdens onze cateringopdrachten. 

En dan nog dit: een handje speculooskruimels bovenop. Ja, ge leest het goed. Dat warme, kruidige krokantje is exact wat deze lasagna naar een ander niveau tilt.

Hoe maak je Simona’s pompoenlasagna?

1. Voorbereiding van de pompoen

Schil de butternut en haal ‘m volledig door de dunste stand van je mandoline tot ge aan de pitten komt. Snij ‘m dan in twee en verwijder de pitten. Zo krijgt ge perfecte dunne lasagnavellen van pompoen.

2. De romige saus

Bak de fijngesnipperde ui tot die mooi goudbruin is. Voeg de look toe en bak tot alles heerlijk begint te geuren. Giet er dan de vegan room bij en laat even inkoken. Voeg vervolgens de groentebouillon toe — de saus mag gerust nog waterig zijn.

Wil je ze iets dikker? Een schepje maïzena doet wonderen.

3. Laagjes bouwen

Begin met een laag gegrilde aubergine en dungesneden pompoen.
Daarover wat verse spinazieblaadjes, wat kaas, een schep roomsaus en een vel lasagne.

Herhaal tot je ingrediënten op zijn. Dit is pure meditatie — laagjes bouwen werkt rustgevend, geloof me.

4. De finale

Giet de rest van de roomsaus erover, dek af met aluminiumfolie en zet 45 minuten in een oven van 180°C.

Haal de folie eraf, leg de mozzarella erbovenop en bak nog 10 minuten tot alles bubbelt en goudbruin is.

Werk af met speculooskruimels en verse bladpeterselie. Heerlijk.


Ingrediënten

  • 1 butternut pompoen

  • 2 aubergines, in lange dunne vellen gegrild

  • 200 g spinazieblaadjes

  • 100 g geraspte kaas

  • 500 g verse lasagnebladen

  • 1 uitje, fijngesnipperd

  • 4 teentjes look, fijngesnipperd

  • 500 ml vegan room

  • 500 ml groentebouillon of fond

  • 150 g mozzarella

  • handje speculooskruimels

  • handje bladpeterselie, gesnipperd


Tip van mij aan u

Laat de lasagna een kwartier rusten voor je hem aansnijdt. Zo worden de laagjes strakker en komt de smaak nog beter tot zijn recht. En eerlijk: dit gerecht is nóg beter de dag erna. Ik ga ook zonder schaamte toevoegen. Ik heb deze lasagna al keto (zonder de lasagnavellen) en rechtstreeks uit de frigo gegeten :) Heerlijk!

Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang onze recepten rechtstreeks in jouw inbox

phone