Flashback naar Indonesië, Grajagan, het oosten van Java. We waren het ultratoeristisch Bali even moe en hunkerden naar een plekje weg van massatoerisme. We reden enkele uren van de ferry af in Java tot we ergens op een volksfeest terecht kwamen. Heerlijke streetfood. Wij leerden tempé of tempeh kennen.

Het werd gebakken maar ook gefrituurd opgediend, met of zonder pindasaus, bij een portie nasi goreng. Sindsdien, staat het bij ons op de favoriete vegan kaart. Indonesië heeft altijd een warme indruk achtergelaten bij ons. 2 maal bezochten we Java, Bali en Lombok en het blijft op onze favo-lijst staan. Moest je ooit willen lezen wat we daar deden, jong en onbezonnen, vraag gerust achter onze blogpost!

 

Indonesian Food R Eris Prayatama

 

Een goede kok weet dat tempé fenomenaal lekker kan zijn als je het goed weet te kruiden! Ook weet elke kok dat als je met de beste producten werkt, dat je het beste resultaat krijgt. In dit geval, ik kan niet meer zonder vlees-vervangende producten van De Hobbit, of de Japanse sauzen van Lima!

Hier een kort receptje, dat ik graag maak met een beetje sojasaus en misopasta. Krokant gebakken in de oven of in de pan, nog dampend heet of lekker afgekoeld.

  • 1 pakje tempeh

  • 2 el zwarte of witte miso

  • 1 el rijstazijn

  • 2 el warm water

  • 2 el sojasaus

  • 1 tl sesamolie

  • enkele druppeltjes sriracha of sambal oelek om het wat pittiger te maken

Indonesian Dinner

Je snijdt de tempeh in stukjes. Blokjes, reepjes, rondjes, ... Kies maar!Mundo Rico workshop Midden-Oosters 3

Meng de miso, rijstazijn, warm water, sojasaus en sesamolie tot een glad geheel.

Meng de tempeh met het mengsel. Je kan deze tot 2 dagen in je frigo bewaren (Zalige foodprep tip voor een dagje of 2 later)

Wacht tot je pan heet genoeg is voor je olie toe te voegen

Bak de gemarineerde tempeh tot mooi bruin gebakken. Voeg op het einde je pikante saus toe indien je het pittiger wilt maken.

Ik serveer de tempeh als volwaardige vleesvervanger bij mijn rijst of noedels of bij een salade. Maar bij dit recept had ik nog een heerlijke paddenstoelen-bouillon staan die ik combineerde met gebakken groentjes en rauwe groentjes. De perfecte opbouw van een kommetje heerlijke noedelsoep.

Enjoy!

Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang onze recepten rechtstreeks in jouw inbox

phone