Of je nu plantaardig of glutenvrij eet. Of je nu in België, China of Italië woont. Pasta is comfort food, in welke vorm ook. De Italiaanse vertaling voor het woordje pasta is: Deeg. Deeg is een mengeling van bloem met water en/of eieren. Net zoals het weer, is je verhouding van vocht/droog afhankelijk van de luchtvochtigheid/kamertemperatuur. Op een hete vochtige zomerdag zal je deeg veel meer bloem nodig hebben dan op een koude droge winterdag.

AD_ASTRA_FOTOATELIER_BOSS_UP_MUNDO_RICO_WEB-(11)

Bloem

Je kan elke Italiaan zijn of haar lievelingstype deeg horen opsommen qua ingrediënten, de ene zweert bij Semola en een beetje typo 00, de ander zegt het omgekeerde. Ik hoorde van bloem van de Lidl, bloem van Anco. Ik werk graag met de grote zakken die ik bij Flourpower koop, de Artemeersmolen in Poeke. Je kan perfect met volkorenbloem werken (veel stugger in omgang). Of je kan spelt gebruiken. Ook zijn er gerechtjes met boekweitmeel of kastanjemeel, kikkererwtenbloem. Ik houd van kwalitatieve producten, liefst de allerbeste. Eitjes niet van de supermarkt maar uit de tuin, en de beste koudgeperste olijfolie. Whatever rocks your boat!

Mundo Rico pastatools

 

 

Water of ei?242822097_5005745849439902_5247726054305157539_n-2242822097_5005745849439902_5247726054305157539_n-2

Een van mijn eerste Italiaanse kookworkshops gaf ik in Genk, thuisbasis van veel Italo-Belgen. Ik legde mijn ei-mengsel uit en kreeg meteen in de groep gegooid: 'Mijn mama gebruikt nooit ei in haar deeg'. Slik. Uhm... Die zag ik niet aankomen! Want ik wist het niet dat je pastadeeg zonder ei kan maken! 6 jaar later omgeven door talrijke vegans in Gent, weet ik al dat ei geen populair ingrediënt meer is en als die kan weggelaten worden, des te beter! Ik leerde dus werken met simpelweg water! Maar ik werd ook verliefd op gekleurde pasta-vormen. Groene tagliatelle op basis van bloem, gekookte spinazie gemixt (in plaats van water). Blauwe farfalle op basis van bloem en gekookte butterflypea-bloemetjes. Enkele druppeltjes citroen erbij en blauw werd mooi paars!

Bewaren voor beginners

Ik probeerde veel recepten uit, zoveel dat ik de pasta's niet meer zelf kon op-eten, maar begon uit te delen. Dan heb ik me dus ook verdiept in het bewaringsproces. Ik wist al heel lang dat je pasta met ei maar beperkt kon bewaren. Een week hooguit. Maar ik experimenteerde nu ook met deeg op basis van water (en / of natuurlijke kleurstoffen). En die leken ook goed te bewaren na drogen. Helaas na 2 dagen (ik proefde elke dag ervan) kwam er een zure nasmaak. Met veel pijn in het hart gooide ik een zak vol mooie farfalle weg.

 

 

Bij Zia Flavia ging ik raad vragen. Daar kreeg ik meteen 2 klaar en duidelijke tips mee:

- Verse pasta is om direct te eten of direct in te vriezen (Waarom in godsnaam zou je ook zoveel werk steken in een verse pasta om die dan dagen/weken later te willen op eten?)

- Wil je het cadeau geven? Bewaar in frigo en geef instructies mee om binnen de 48u direct te gebruiken. Of vries direct in!

 

Deeg voor 5 personen tagliatelle/pappardelle te maken:

- 200 gram typo 00 (zachte bloem voor elasticiteit)

- 300 gram semola di grano duro (harde durum bloem voor stevigheid)

- 5 eieren (of 240ml lauwwarm water of mengeling van ei met water)

- 3 el olijfolie

- snufje zout

Je kan 3 manieren hanteren om tot een mooie bol pastadeeg te komen. Italiaanse vulkaan, keukenrobot of de kommetjesmanier.

Waar je de mooiste Instafoto's maakt met de vulkaan techniek, maar ook de meeste opkuis creëert, kun je met de kommetjestechniek hetzelfde resultaat bekomen.

Als je je ingrediënten in een kom giet en met je vork of lepel begint te roeren tot je een brokkelig deegje hebt. En dan begin je pas te kneden. Voila, geen vingernagels met wit deeg, geen beplakt werkvlak...

En natuurlijk als de keukenrobot al het werk doet, dan moeten de hulpstukken afgewassen worden achteraf.

Als je met de hand kneedt, dan moet je er veel liefde in steken, dus kneden tot je deegbol echt warm wordt. En dat gaat het best als je maximum een deegje van 200-250gram bloem gebruikt. Dus je bol deeg in 2x kneden! Vergeet niet je bol deeg even te verpakken met plasticfolie als je niet aan het kneden bent, het droogproces is gestart zodra je deeg blootgesteld wordt aan zuurstof!

 

POL_5837

 

Graag een uurtje laten rusten, tot maximum 3 dagen in de frigo.

Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang onze recepten rechtstreeks in jouw inbox

phone