Een van de simpelste gerechten die je kan bestellen op reis door Zuid-Oost Azië. En veilig. Curries zijn vaak té spicy, ingewikkelde namen betekenen soms ook ingewikkelde ingrediënten. En Westerse gerechten zoals burgers of spaghetti zijn teleurstellend ver van huis want ze hebben geen idee hoe het hoort te proeven. Zo hebben wij in India een spaghetti Bolognaise besteld en dat was een van de vieste dingen die ik ooit heb gegeten! Kapotgekookte pasta met brokken geitenvlees en ketchup. Het leek op hetgeen dat ik voor ogen had, maar het proefde naar een hoop bij elkaar gegooide ingrediënten. Maar een simpele gebakken rijst stelt nooit teleur. Nasi goreng brengt veel herinneringen naar boven.10 weken Indonesië resulteerde in een beknopte woordenschat Bahasa Indonesia. Nasi betekent rijst en goreng betekent gebakken!

Eens terug thuis probeerde ik dit terug te produceren, na enkele keren had ik dit perfect onder de knie. Vanaf nu gelden deze regels voor dé perfecte gebakken noedels of rijst.

1: Kook je rijst/noedels/pasta de dag op voorhand al af. Het beste resultaat verkrijg je door te werken met koude koolhydraten. Ideaal om bijvoorbeeld op maandag een dubbele hoeveelheid linguine af te koken zodat je de helft kan koel bewaren in je frigo om op woensdag Bami Goreng ervan te maken!

2: Misenplace. Zorg dat al je groenten en proteïne al zijn gesneden, dat je kruiden klaarstaan. Misschien moet je best al iets voorbakken zoals dikke brokken kipfilet? Stukjes tofu die je op voorhand hebt gemarineerd al even afbakken?

3: Gloeiendheet aanschroeien, let op, je gaat spetters maken! De pan maakt niet uit, een platte of een wokpan, zolang ze maar antikleef is! Ik heb al nasi goreng in een mini pan gemaakt maar ook in een grote zwarte antikleef-kookpot! Wat superbelangrijk is, dat je je ingrediënten moet aanschroeien. Dat kan enkel en alleen als je pan op het maximumvuur staat. Nooit beginnen met een koude pan!

4: Wees niet zuinig op olie. Geurloos, kleurloos, smaakloos, kies maar. Ik werk het liefst met kokosolie. Check volgende keer maar op je Aziatische reizen hoeveel olie er in je gerecht gaat als je op straat een Pad Thai besteld :D

5: Sojasaus en sambal oelek in plaats van zout en peper! Sojasaus, oestersaus, vissaus, ketjap manis, champignonsaus, dat is je zout. Sambal oelek en sriracha is je peper. Leer elkaar maar goed kennen, want je kan nog veel ervan leren! Ik heb in al mijn Aziatische reizen geen zout meer op tafel gezien, zij werken enkel met deze sauzen! En de combinatie ervan is subliem in je gerecht!

Voor dit recept gebruikte ik:

200 gram gekookte afgekoelde rijst

Een handvol gesneden broccoli

Een halve courgette

Een halve paksoi

Een halve paprika fijngesneden

Een handvol cashewnoten

3 eitjes

Een bussel lente-uitjes, volledig flinterdun gesneden

1 ui fijngesneden

1 teen look

1 cm verse gember fijngesneden

1 tl sambal oelek

4 el sojasaus

- Schroei je broccoli aan en voeg je courgettes erna toe. Zet aan de kant voor later.

- Warm je pan goed op en giet een scheutje kokosolie in de pan

- Als je zeker bent dat de pan en olie gloeiend heet zijn, begin dan met de eitjes los te kloppen en te roerbakken

- Voeg de gekookte koude rijst toe en blijf goed roeren.

- Voeg dan de groentjes toe naargelang de gaartijd die jij nodig acht. Daarom dat ik de broccoli eerst deed, die mag van mij knapperig blijven, daarom ging die eerst en werd dan apart gezet.

- voor het gekaramelliseerd effect moet je in je achterhoofd houden dat je met voldoende vetstof en voldoende hitte je ingrediënten even de tijd moet geven (stop ook eens even met roeren bedoel ik dus ;) )

- Voeg look, gember en ui toe

- Breng op smaak al roerend met de sojasauzen en sambal oelek

Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang onze recepten rechtstreeks in jouw inbox

phone