Wat houd ik van onze tuin! Thomas van Olijfbomen Limburg heeft in 2024 ons 3 mega vijgenbomen aangeleverd. Prachtige vruchtrijke bomen die vol staan. Maar in afwachting tot de eerste rijpe vijgen, kijken we al even naar de bladeren. We hebben ook druivelaars geplant want Sarma is een Mediterraans gerecht dat wordt gemaakt van de bladeren. Dus ik dacht, zou vijgenblad ook eetbaar zijn? Dus ging ik Googlen en vond ik een pesto recept! En zo ging ik aan de slag! Vijgenbladpesto is een creatieve manier om de bladeren van de vijgenboom te gebruiken.
De smaak is subtiel, zoet en nootachtig, met een toon die doet denken aan kokos.
Een heerlijke aanvulling op tal van gerechten!


🌿 HOE MAAK JE VIJGENBLADPESTO? 🌿

Bladeren verzamelen en schoonmaken:
Doe gerust handschoentjes aan want het sap van de bladeren kan irriterend werken op je huid. Kies jonge, zachte vijgenbladeren. Was ze grondig en verwijder de nerf. Kook de gescheurde blaadjes 10 minuutjes in een kookpot en spoel goed af.

Blender of vijzel:
Maal de vijgenbladeren samen met pijnboompitten, basilicumblaadjes, knoflook, olijfolie en — indien gewenst — Parmezaanse kaas (of een vegetarische variant) tot een smeuïge pesto.

Op smaak brengen:
Breng op smaak met zout, peper en eventueel citroensap.

Aanpassen:
Proef tussendoor en pas de verhoudingen aan op basis van jouw voorkeur.


🍽 HOE GEBRUIK JE VIJGENBLADPESTO? 🍽

  • Op brood: Smeer de pesto op een stokbroodje of toast.

  • Door de pasta: Meng de pesto door je favoriete pasta voor een smaakvolle maaltijd.

  • Op pizza: Gebruik de pesto als basis op de pizza in plaats van tomatensaus.

  • In salades: Geef je salade net dat tikje extra met wat vijgenbladpesto.

  • Als dip: Serveer de pesto als dip met verse groenten of crackers.


⚠ BELANGRIJK ⚠

  • Vijgenbladeren kunnen een laxerende werking hebben, daarom is het verstandig om de pesto met mate te gebruiken.

  • De smaak van vijgenblad varieert; proef daarom tussendoor en pas de ingrediënten zo nodig aan. Rauw zou ook leukken maar ik vond de structuur zo grof aanvoelen :)

  • Bewaar de pesto maximaal 2 weken in de koelkast, afgedekt met een laagje olijfolie.


Eet smakelijk! 🌿✨

Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang onze recepten rechtstreeks in jouw inbox

phone